header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Ко овде кога прави лудим: СЗО тврди да превише користимо маске
Ко овде кога прави лудим: СЗО тврди да превише користимо маске Штампај Е-пошта
среда, 02 фебруар 2022

 Људи носе превише личне заштитне опреме и морају постати савесни потрошачи, упозорава Светска здравствена организација.

Огромна количина медицинског отпада нагомиланог током пандемије широм света постала је опасност по здравље и животну средину, наводи СЗО.

Милијарде маски за лице, рукавица и заштитних одела за цело тело створиле су око 87.000 тона медицинског отпада док се свет борио против ковида 19 између марта 2020. и новембра 2021. Шприцеви, игле за вакцинацију додале су још 143 тоне отпада, наводи Раша тудеј.

Око 30 одсто здравствених установа широм света, посебно оних у сиромашнијим земљама, било је лоше опремљено да се носи са постојећим отпадом пре појаве коронавируса. А пандемија их је ставила под још већи притисак, саопштила је СЗО.

Агенција је нагласила „огромну потребу“ да се побољша систем управљања медицинским отпадом, додајући да ће и влада и јавност морати да учествују да би се овај циљ постигао.

Улагања у развој технологија „третмана отпада без сагоревања“ морају се повећати како би се заштитила екологија, саопштила је СЗО.

Такође је саветовао произвођаче да користе „еколошку“ амбалажу и транспорт за медицинске производе, као и опрему за вишекратну употребу и материјале који се могу рециклирати или биоразградиви.

„Открили смо да људи носе прекомерну ЛЗО (опрему за личну заштиту)“, рекла је др Маргарет Монтгомери, технички службеник СЗО-ове јединице за воду, санитацију, хигијену и здравље, како цитира АП. „Што се тиче запремине, то је огромно.“

Јавност би требало да „постане свеснији потрошач“ како би помогла у решавању проблема медицинског отпада, истакла је Монтгомери.

 

Извор: "Интермагазин"

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 02 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.