header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТА ЛИТУРГИЈА arrow Архимандрит Атанасиј Митилинеос: Велики уторак: Бдијмо!
Архимандрит Атанасиј Митилинеос: Велики уторак: Бдијмо! Штампај Е-пошта
уторак, 19 април 2022

 Сећање на причу о десет девојака

 «Стражите, дакле...» (Мт. 25,1-13).

            Прашина душе. Тако су назвали униније, то је немар душе о духовном животу и спасењу. Мало по мало, сећање на спасење тоне у заборав, прекривено земаљским прахом, као што се десило са свим величанственим грађевинама античког света. Занемаривање доводи до тога да човек престаје да проучава Свето писмо и престаје да живи по Закону Божијем, потпуно га игноришући, заборављајући све оно добро чему је душа раније била поучена.

И душа моја, Господе, као сломљени стуб који не може да поднесе тежину божанског Устројства Твоје Свете Цркве, сахрањена је под дебелим слојем малодушја, као под земљом.

Дај ми, Велики Искатељу душа људских, мотику божанског пробуђења, да Ти стечем и понудим драгоцено благо своје душе.

Убога моја, јадна душо! Да ли и даље, као и раније, желиш да живиш немарно и нерадно, док Господ твој страда и тугује у Гетсиманском врту?

Погружена у сан, уљуљкан сујетом овога света, а Он бдије тебе ради? Ти се нехајно смејеш, а Он се моли до крвавог зноја?

Каквим мраком је омрачена моја душа! Безнадежна ноћ и ни један призор се не види!

Ускоро, ускоро ће се зачути трубни разбуђујући глас: „Ево, Женик иде, изађи му у сусрет.

Ти ћеш тражити светиљу добродетељи. Али, она је празна, у њој нема уља. Ти ћеш грчевито молити за још времена за покајање, да можеш чинити дела милосрђа и љубави. Али врата иза Женика ће се затворити, а ти ћеш остати напољу...

И зато: „Страшно је и помислити на тај дан, душо моја побдиј, жарећи свећу своју, и уљем просветљујући, не тежи кад ти дође глас говорећи: ето Женика. Пази, душо моја, да не задремаш, као пет девојака, и клони се вреве; него бодрено бдиј, да сусретнеш Христа милостива, Који ће ти дати одају божанствене Славе Своје“.  

 «Бдите и молите се, да не паднете у напаст» (Мк. 14,38).

 „Ево, долази Женик у поноћ, и благословен је слуга, кога нађе будна: недостојан је, пак, онај кога нађе да лењствује. Бдиј, душо моја, не предај се сну, да смрти не би предана била, и остала изван Царства, него устани, призивајући: Свет, Свет, Свети Боже, помилуј нас са Богородицом.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод са руског: "Борба за веру"

Извор: «Трость Скорописца»


Последњи пут ажурирано ( четвртак, 21 април 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 86 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.