header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Човек, лав, во и орао – какве то везе има са Јеванђељем?
Човек, лав, во и орао – какве то везе има са Јеванђељем? Штампај Е-пошта
четвртак, 14 септембар 2023

 У храмовима или на иконама апостола који су писали Јеванђеља могу да се виде и одређени симболи. Шта они значе, који припада коме? Да ли је у питању неки обичај или итекако постоји смисао у томе? Шта значе симболи човека, орла, вола и лава? Прочитајте објашњење блаженог Јеронима Стридонског.

И сред њега још као четири животиње, које на очи беху налик на човека; и лице беше у све четири лице човечје и лице лавово с десне стране, а с леве стране лице волујско и лице орлово у све четири.“(Језекиљ 1:5, 10)

Прво лице означава Јеванђелисту Матеја, који је почео да пише о Господу као о човеку: Родослов Исуса Христа, Сина Давидова, Сина Авраамова. (Мт. 1:1) Друго лице означава Марка у чије Јеванђељу се чује као глас лава који риче у пустињи: Глас вапијућег у пустињи: припремите пут Господњи, поравните стазе Његове. Треће лице, вола, изображава Луку који почиње своју повест са свештеником Захаријом. Четврто лице се односи на јеванђелисту Јована који узевши крила орла, стреми у висину, расуђујући о Слову Божијем… И преостали део виђења које је имао Језекиљ одговара истом значењу…

Зато и Откривење Јована након представљања двадесет четири старешине који су се, држећи у рукама гусле и чаше. поклањали Јагњету Божијем, додаје  још и муње и громове и гласови и кристално море и четири жива бића пуна очију: „И прво биће бјеше слично лаву и друго биће слично телету и треће биће имаше лице као човјек и четврто биће беше слично орлу у лету. И свако од четири жива бића имађаше по шест крила, наоколо и изнутра пуна очију и дан и ноћ не мирују говорећи: Свет, Свет, Свети Господ Бог, Сведржитељ, Који бјеше и Који јесте и Који долази“ (Отк. 4:7-8).

Из свега овога се врло јасно види да треба примати само четири Јеванђеља, а све апокрифне измишљотине треба пре оставити мртвим јеретицима, него живим чедима Цркве.“[1]

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 [1] https://azbyka.ru/otechnik/I

Преузето са: "Тврђава истине"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 14 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.