header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Врло леп и користан пример и за нашу Цркву - сиромашнима не наплаћивати требе
Врло леп и користан пример и за нашу Цркву - сиромашнима не наплаћивати требе Штампај Е-пошта
понедељак, 18 децембар 2023

 ЦРКВЕНА РЕФОРМА МИТРОПОЛИТА ТИХОНА (ШЕВКУНОВА)

ОВО ТРЕБА ПРИМЕНИТИ НА ЦЕЛУ ЦРКВУ

На свом  састанку  14. децембра 2023. годиневде:), Епархијски савет Кримске епархије, којим је председавао митрополит Тихон (Шевкунов), донео је одлуке које су биле веома значајне за унутрашњи црквени живот. Посебно издвајамо три од њих:

1. О систематичности и транспарентности вођења епархијског буџета. Свештеници морају да забораве на било какве облике новчаних прилога епархији, осим службених трансфера за општеепархијске потребе.

2. Око 1/3 свих цркава у епархији (углавном сиромашних сеоских) биће потпуно ослобођене доприноса епархији.

3. Плаћања мирјана за извршене Свете Тајне и требе морају бити добровољна и изводљива, а ако парохијани немају средстава, свештенство мора обавити свештене радње бесплатно.


Предузете су и мере подршке свештенству:

о изградњи стамбених објеката за свештенство у невољи;

о додели месечних накнада за децу епархијског свештенства (по правилу, многодетне свештеничке породице);

о потреби широког спектра првенствено духовне литературе, као и канонских икона и црквеног прибора у епархијском магацину, истовремено по приступачним ценама;

о пружању новчане помоћи прекобројном (пензионисаном) свештенству, као и свештеничким удовицама;

о организацији Епархијског медицинског центра за мирјане и свештенство

- Митрополит Тихон није измислио ништа ново у погледу прве три одлуке, већ је једноставно одлучио да их спроведе у целој епархији. То може изазвати отпор свештенства, које није навикло да посебно брине о транспарентности свог парохијског буџета, а одбија и фиксне донације за услуге (или их чак даје бесплатно).

Многе градске парохије широм Русије већ самоиницијативно уводе нешто слично. Вредност иницијативе епископа Тихона је у томе што је одлучио да ово искуство прошири на целу своју епархију. Ово је позитиван преседан за целу Руску Цркву.

Ипак, остаје питање: да ли ће бити могуће пренети кримско искуство на целу Руску православну цркву? Уосталом, ове новине подразумевају повећање расходне стране епархијског буџета и смањење приходовне. Владика је познат и може сам да нађе велике спонзоре за своју епархију. Шта да раде мање познати епископи?

- У сваком случају, Кримска епархија тврди да је предњачила у увођењу давно закаснелих промена у организацији црквеног живота. Ово није нека врста реновирања, већ преписка са друштвом које је сазрело од 90-их. Важно је да Црква не заостаје, већ, напротив, иде напред и чак даје тон.

Превод: „Борба за веру“

Извор: „Правблог“

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 18 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 79 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.