header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Просто невероватно: кардинал Милер ударио на основну догму римокатоличанства - папску непогрешивост
Просто невероватно: кардинал Милер ударио на основну догму римокатоличанства - папску непогрешивост Штампај Е-пошта
среда, 24 јануар 2024

 Кардинал је рекао да Римоактоличка црква није власништво папе

Кардинал Милер је рекао, да се не може „покаравати папи и жртвовати своју савест и искуство зарад сумњиве агенде“.

Римокатолички кардинал Герхард Милер рекао је да Римокатоличка црква не припада папи, а папска непогрешивост не може бити у супротности са Светим писмом.

Одговарајући на питања у вези са папиним документом који дозвољава благослов геј парова, Милер је подсетио да се према декретима Другог ватиканског концила „непогрешивост којом је Божански Искупитељ желео да обдари своју Цркву у дефинисању доктрине вере и морала, простире толико, колико то захтева  што се тиче доприноса (у тексту „депозита” – Ред.) Божанског Откровења, које мора бити чисто сачувано и исправно протумачено“.

Према кардиналу Милеру, доктринарне одлуке не могу бити у супротности са Светим писмом.

Он је додао, да верници „морају да се повинују вољи и разумевању“ својих бискупа и бискупа Рима ако је њихово учење „изричито или подразумевано садржано у Откривењу“.

„Према Христовом божанском ауторитету, откривење самог Бога је основа и граница црквеног учења и пастирске службе“, нагласио је кардинал.

Он је подсетио да „Католичка црква није црква папина” јер је „Христос глава Цркве и од Њега сва Божанска благодат и истина прелазе на чланове Његовог тела, које је Црква”.

Такође је навео да „католици нису поданици црквене власти којима се морају слепо покоравати, као у тоталитарном политичком систему“.

„Као појединци, они у својој савести и молитви иду право Богу у Христу и Светом Духу. Чин вере је директно упућен Богу, а архијерејска учитељство има само задатак да верно и потпуно сачува садржај откривења (датог у Светом писму и апостолском предању) и да га прикаже Цркви као откривеног од Бога“, рекао је Милер.

Према његовим речима, „У култури која је отуђена од хришћанства, важно је тумачити црквену власт не у смислу политичке моћи и манипулације медијским мишљењем, већ у светлу Божијег откривења у Христу као светлости која просвећује сваког човека и води ка вечном животу."

„Чак ни кардинали Римске цркве не могу да обећају апсолутну послушност папи и да жртвују своју савест и искуство зарад сумњиве агенде“, нагласио је кардинал Милер.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 55 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.