header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Николај и Његош Штампај Е-пошта
субота, 13 април 2024

 Владика је необично уважавао Његоша. Приликом преноса Његошевих костију, 24. септембра 1925. год. он је то нарочито и показао. Тога дана на Цетињу, међу најугледнијим гостима из земље, нашао се и стогодишњак Јован Милићковић, свештеник из Пипера, кога је, иначе, Његош рукоположио.

Поп Јован је за ову прославу нарочито био доведен, да би собом символизирао читаву прошлост и био као нека врста националног трофеја. Сазнавши за ово,  у јеку разговора, Владика је скочио и поклонивши се дубоко пред попом Јованом, узео му руку и пољубио је. Поп Јован не познавајући Владику, јер је био одевен сасвим скромно, као најсиромашнији монах, није ни слутио ко му је пољубио руку. Сви присутни су занемели и настао је тајац, који је Владика прекинуо:

- Господо, преко ове свете старине, ја сам пољубио ону велику и свету руку – Његошеву руку, која га је посветила у свештенички чин, рекао је достојанствено Владика и још једном се дубоко поклонио пред овим старцем.

Кад је попу Јовану скренута пажња, да му је Владика охридски пољубио руку, старац је подигао обе руке увис и замолио га да му пружи његову владичанску руку да је пољуби. Владика је пристао и пружио му руку. Док је поп Јован држао Владичину руку , на коју се после неколико топлих пољубаца скотрљала и старачка суза, Владика је загрлио ову старину и додао:

- Ти си мене, драги оче Јоване, пољубио као Владику а ја сам преко тебе пољубио Његоша, кога, ево сад - грлећи тебе и целивајући – (Владика је тада загрлио и пољубио старца), понова грлим и целивам.

 

Из књиге Милана Д. Јанковића, ЕПИСКОП НИКОЛАЈ, живот, мисао и дело, књига 2, Београд, 2002. г. стр.  470.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 април 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.