header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Они нас воде у унију или један од могућих разлога зашто Бугарска Црква неће ићи по Благодатни огањ Штампај Е-пошта
недеља, 28 април 2024

 И пре одлуке (https://bg-patriarshia.bg/news/reshenie-) Светог Синода Бугарске православне цркве да ове године не пошаље своју делегацију у Јерусалим како би донела Благодатни Огањ, на православним бугарским мрежама је пуштен отров сумње у вези небеског порекла овог чуда, од стране домаћег профанарског табора. Тема се, како кажу, „није охладила“, а сумње је подржао веома узак круг стриктно заинтересованих људи.

Месец дана касније, тема се вратила, у виду публикације на ресурсу друге фанарске „филијале“, представљена не директно, већ суптилно - као вест о грчком новинару, аутору књиге која оспорава чудо Благодатног Огња, који је добио судску парницу са Јерусалимском патријаршијом. 2019. године Јерусалимска патријаршија је издала саопштење у коме се каже: „Оно што је написано у спорној књизи производ је измишљених прича, које је аутор креирао са очигледним циљем да шокира вернике и да финансијски профитира од продаје књиге." А време изласка (https://greekreporter.com/2024/03/30/greek-) књиге пред Васкрс, као што је наведено у саопштењу, може послужити као доказ „дубљих мотива аутора и издавача“.

То, што је ова вест у Бугарској дуплирана на још једном профанарском сајту, наводи на исту идеју о „дубљим мотивима“ читавог ланца, на овај или онај начин, заинтересованих лица. Позадина у овој мутној работи је, међутим, јасно видљива: ако чудо, које се дешава приликом прослављања Велике Суботе код православних није чудо, зашто онда не би празновали Васкрс са католицима?

Међу руским изворима о чуду Благодатног Огња занимљив је „Живот и ходање Данила, игумана Руске земље“, аутора са почетка 12. века:

„А овде се ради - о светој светлости: како она силази до Гроба Господњег. Ово је мени Господ дао, худом и недостојном слузи, да видим. И видео сам очима својим грешним заиста, како силази света светлост на животворни Гроб, Господа нашег Исуса Христа... На Велики Петак после вечерње брише се Гроб Господњи, и умивају сва кандила, и улива у њих чисто уље без воде – само то уље. И угуравши светиљке у лименке, не пале те светиљке, већ их остављају неупаљене. И запечате Гроб у два сата ујутру. И тада се угасе сва кандила и свеће по свим црквама у Јерусалиму... Сутрадан већ, на Велику Суботу у шест сати по подне, сви људи се окупља пред храмом Светог Васкрсења – безбројно мноштво народа, становникс те земље и дошљака из свих земаља: и из Вавилона, и из Египта, и са свим крајева земље. Тог дана се тамо сабира неисказано мноштво...

А када мине девети час и почне певати проходну песму „Господу појем“, тада изненада са истока наиђе мали облак и стаде над непокривеним врхом те цркве, и мала киша паде на Гроб Господњи, и добро нас покваси, стојеће при Гробу. И тада је изненада засијала светлост света у Гробу светом: изашло је блистање страшно и светло из Гроба Господњег Светог. И приступивши, епископ са четири ђакона отвори врата Гроба, и узе свећу у тога кнеза, од Балдуина, и са њом уђе у Гроб, и најпре запали кнежеву свећу, од оне свете светлости... Света светлост није као земаљска ватра, већ предивна, иначе светли, необично; и пламен јој је црвен као циновар*; и савршено неизрециво сија...

И тако сви људи стоји са запаљеним свећама, и вапију громогласно сви људи: „Господе, помилуј!" са радошћу великом и весељем! Такву радост не може бити у човека у другом случају, какву радост бива тада у сваког хришћанина, који је видео светлост Божију свету“.

*) минерал, живин сулфид - гримизне боје

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

  Извор: "Правблог"

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 28 април 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.