header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Самовлашће и тортура владике шабачког Јеротеја Штампај Е-пошта
понедељак, 22 април 2024
            Помаже Бог, драга браћо и сестре!

Раније је већ писано на овом цењеном веб - порталу о многим непочинствима владике шабачког господина Јеротеја. Последњи пут 12. марта, у „отвореном писмо владики шабачком Јеротеју“ (http://borbazaveru.info/). На сва постављена питања верног народа Епархије шабачке владика Јеротеј није одговорио, иако је на располагању имао многе штампане и електронске медије.

Готово је немогуће у једном тексту описати сва дешавања у Епархији. Пре него што се дотакнемо неких нових детаља, готово смо сигурни да свети Синод СПЦ и патријарх Порфирије неће немо посматрати на све ово што се дешава код нас. Поред личне неспособности која је евидентна сваким даном све више и више, за његов даљи опстанак у Епархији постоји и законска препрека. Наиме, члан 16 кривичних правила СПЦ је јасан и недвосмислен када је у питању непотизам, а у њему стоји да је казна лишење свештеничког чина. Већ раније је познато да је владика на радно место менаџера Епархије довео рођеног брата Немању, наравно, без икаквог конкурса комисије и слично. Такође постоји и члан 111 устава СПЦ, да архијереја може свети архијерски сабор са управе уклонити по канонској осуди или га разрешити до доказаној немоћи. Врло брзо немоћ владике Јеротеја ће бити и доказана и ако је спрам свих дешавања она јасно видљива.

Већ дужи временски период код монахиња (нарочито старијих) у епархијским манастирима влада узнемирење и неспокој, с обзиром да Јеротеј има у плану да их измести у Сокоград, у задужбину владике Лаврентија. Поједине монахиње су малтене скоро цео свој живот провеле у садашњим светињама. У шта би се по замислима Јеротеја претворили садашњи манастири, од којих су многи древни, попут Чокешине и Петковице, само је њему ваљда јасно.   

Свако ко је имао прилику да се упозна и прича са владиком Јеротејем долази до истог закључка, а то је недостатак било какве емпатије према страдањима и патњама других људи. Случај попадије Наде, удовице покојног свештеника Зорана Деспотовића, пароха текеришког, који се упокојио 2019. године у 36-ој години, оставивши са собом троје мале деце, запанио је све људе добре воље. Почивши владика Лаврентије, видевши тешку материјалну ситуацију породице преминулог свештеника, доделио је материјалну помоћ породици у износу од 20,000 динара на месечном нивоу, а свештеници су солидарно скупили новац и купили кућу породици. Међутим, владика Јеротеј је одмах по доласку на трон укинуо помоћ породици покојног оца Зорана и тако им додатно закорчао и овако тешку материјалну ситуацију. Попадија Нада чисти јавне таолете како би прехранила децу, и има проблем да схвати  како то да Епархија нема новца да им помогне да преживе, а са друге стране има довољно финансијских средстава за владичин скупоцени џип, као и за боравке у хотелима широм Епархије, чији трошкови износе и по 80,000 динара.

У Епархији међу свештенством је заведена тортура и диктатура.Свако ко не размишља као владике врло лако пада у немилост. Свештеници се смењују и премештају без икаквог резона. Владикин однос према клиру и према народу није очински већ строго бирократски, па критиријум нису канони и устав већ његов модел понашања промовише самовољу и личну сујету.

Како сазнајемо, један свештеник преживљава тортуру од стране владике, који упорно покушава да приволи и неке свештенике и мирјане да лажно сведоче против њега. Овом свештенику се од стране владике подрива брак, тако што хушка супругу да клевеће свог брачног друга. Пошто је у свом прогону свештеника владика погазио многе и црквене и државне законе, свештеник је био приморан да тужи владику по више основа. А како чујемо још неки свештеници планирају да учине исто.

Владика јавно прича да је наредна за затварење Црква у Тршићу, по рашчињењу свештеника који га је тужио, зато што су свештенство и народ одбили да сарађује у прогону дотичног јереја. Такође, изражава спремност за даљу тортуру над лозничким свештеницима, и у циљу тога за старешину Храма Покрова Пресвете Богородице поставио је свештеника који је владики Лаврентију одбио послушање, јер није хтео да оде на парохију на коју је био упућен. Сада овај слепо послушни и лојални свештеник владике Јеротеја обавља 5 функција, а спреман је на све како би даље остао на истим положајима.

О даљим дешавањима у Епархији извештаваћемо Вас редовно.

Верни народ Јадра, Рађевине, Мачве и Азбуковице

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 22 април 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.