header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАЗНИЦИ arrow Свети Игњатије Брјанчанинов: Беседа друга у Цветну недељу или О облагодаћењу ума
Свети Игњатије Брјанчанинов: Беседа друга у Цветну недељу или О облагодаћењу ума Штампај Е-пошта
недеља, 28 април 2024

 ЧИМЕ ДУША ДА ДОЧЕКА ЦАРА СЛАВЕ

Подигните, врата, врхове ваше, и уздигните се, врата вечна, и ући ће Цар славе [1]. Ово Дух Свети саопштава и проглашава устима богонадахнутог пророка.

Љубљена браћо! Бог изражава Своју свесвету вољу да живи у нама. На данашњи празник, када се сећамо уласка Господњег у град Јерусалим - град мира, град истинског служења Богу и слику благочестиве душе - посебно је долично да објављујемо вољу великог Бога нашег. Подигните, врата, врхове ваше, и уздигните се, врата вечна, и ући ће Цар славе.

Реч Духа треба разумети и објаснити духовно, рекао је свети апостол [2]. Призовимо свише Божанствену благодат, и размотримо у Господу Његов позив упућен нама: Подигните, врата, врхове ваше, и уздигните се, врата вечна, и ући ће Цар славе.

Који је то „врх", на који се односе ове речи Божије? Душом и телом човека, свим његовим силама и способностима, његовим животом, влада и управља његов ум. Ум је - владика, цар, свештеник и кнез, то јест „врх" у малом свету - у човеку. Господ наш Исус Христос је Истина Божија. Пошто се Истина прихвата искључиво умом, онда се Реч Божија, позивајући људе на прихватање Спаситеља, обраћа њиховом началу, души, уму, и каже: Подигните, врата, врхове ваше. Суштина нашег спасења састоји се у усмеравању ума према Христу, у пребивању ума у светој Истини - Христу.

Каква су то врата којима се заповеда да се уздигну, како би омогућила улазак Цара славе у богосаздани град, у човека? Та врата представљају - грех: Безакоња ваша - вели пророк - раставише вас с Богом вашим, и греси ваши заклонише лице Његово од вас, да не чује [3].

Врата су названа „вечним": грех којим смо се заразили у нашем корену, у праоцима, бесконачан је. Спаситељ му је донео крај. Но, грех је и сада бесконачан и вечан у онима који не признају Спаситеља, или Га признају устима, али Га се одричу својим животом. Подигните, врата, врхове ваше, и уздигните се, врата вечна.

А шта опет у Божијем позиву и заповести значи израз „подигните"? Врата се обично отварају, а овде се каже да се подижу. Тако дакле! Показало се да је за та врата, то јест за грех, недовољна реч „отворите"; било је неопходно да се употреби реч „подигните": врата треба „подићи", уклонити, у потпуности уништити. „Покајање за грехе - рекао је један велики Отац - састоји се у томе да човек постане свестан свог греха, да се покаје за њега и да га више не понавља" [4]. Само у ону душу која одлучно одбаци грех и која се на задовољавајући начин очисти покајањем, ући ће Цар славе.

Дух Свети, Који заповеда да се врата подигну, заповеда и да се уздигну: уздигните се, врата вечна. То означава да су за почетно остављање греха и греховног живота неопходни сопствена воља и труд човеков; али опроштај грехова човеку и његово ослобађање од насиља греховних навика, његово очишћење од греховних својстава које је усвојила пала природа, догађају се дејством свесветог и свемоћног Духа Божијег. Уздигните се, врата вечна! Када се уздигну врата вечна, у душу ће ући Цар славе.

Жељен и радостан за Јерусалим био је улазак у њега Искупитеља, Спаситеља, Господа и Бога нашег Исуса Христа кога се данас сећамо и који празнујемо. Љубљена браћо! Сви ми можемо да се удостојимо те највеће среће, ако је пожелимо и ако се из свег срца устремимо ка њеном задобијању. Одвратимо се од греха, ради кога се Господ одвраћа од нас; одвратимо се од греха искреним и делотворним покајањем! Мисли, осећања срца, речи и дела наша нека буду израз заповести Христових, којима нам се предаје најсигурнији начин да се уклонимо од зла и да на исправан и богоугодан начин чинимо добро. Таквом заповешћу ми ћемо себе учинити домом, храмом и градом достојним Христа. Ако Ме неко љуби - рекао је он - реч Моју држаће, и Отац Мој љубиће њега; и њему ћемо доћи и у њему ћемо се настанити [5]. Подигните, врата, врхове ваше, и уздигните се, врата вечна, и ући ће Цар славе. Амин.

Преузето из књиге Аскетске проповеди, Образ Светачки, 2017.

Превод са руског: Младен Станковић

НАПОМЕНЕ

[1] Пс 23:7

[2] 1 Кор 2:14

[3] Ис 59:2

[4] Изрека преп. Пимена Великог. Алфавитни Патерик.

[5] Јн 14:23

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 29 април 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.