header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАЗНИЦИ arrow Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Христос још увек плаче
Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Христос још увек плаче Штампај Е-пошта
недеља, 28 април 2024

 Христос је међу нама, драги моји читаоци!

Улазак Господњи у Јерусалим. Врбове гранчице које смо освештали изнова подсећају на приближавање Васкрса Господњег. Зима пролази. Душе, оковане ледом греха и успаване заборавом Бога, буде се под утицајем благодати и почињу да посежу ка Сунцу Правде – Христу Богу нашем.

 Господ, седећи на магарету, свечано креће у Јерусалим. Али зашто су му сузе у очима? Он плаче јер свако ко Га сретне, прекривајући стазу грањем, узима Га за другога. Они не чекају Спаситеља од греха и вечне пропасти. Људи радосно узвикују ономе ко ће сваком дому обезбедити земаљско изобиље, ко ће Јевреје учинити господарима света и подарити им безбрижан и безболан живот. Зато ће после извесног времена ови људи уместо „Осана“ викати: „Распни Га!“

Христов пут се наставља и данас. Још увек плаче. Ипак, људи не долазе у храм да би спасли своју душу, већ да би рекли Христу: „Дај“. Дај нам једно, друго, треће. Учини тако, да смо сити и задовољни. Они који су и пре десет година узвикивали Цркви „Осана“, сада је разапињу и прибијају на крст. Они и даље траже за себе од Пилата разбојника Вараву. И сам Варава није само добио потврду од прокуратора о својој „светости“, већ и о положају првосвештеника.

Ако неко мисли да је јеванђелска прича прошлост, онда се грдно вара. То се наставља и трајаће на земљи докле год постоји свет. Не само да Бог и ђаво остају исти, већ и сви ликови ове приче. Само у њој свако од људи налази своје место: или у лику Јуде, или апостола, или неког из гомиле која је била сведок јеванђелских догађаја. Уосталом, и тамо је било различитих људи. Неки од њих су се смејали Христу и клеветали Га, други су сажаљевали Исуса и молили се за Њега, а неки су били огорчени на све ово безумље. Било је и оних који ће касније постати хришћани и пострадати мученички за своју веру.

Јеванђељска прича је вечна икона на којој ће се наћи место за сваког човека.

Превод: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 28 април 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.